Bursa Avukat

Bursa Avukat

Bursa Avukat

Arabuluculuk Nedir Hangi Alanlarda Uygulanır?

Arabuluculuk, aralarında özel hukuk uyuşmazlığı bulunan kişilerin, kendi iradeleriyle seçtikleri uzman bir üçüncü kişi ile dava açılmadan önce ya da sonra başvurulan bir uyuşmazlık yöntemidir. Arabulucu, hukukyöntemi ile yaşanan uyuşmazlığın hızlı ve kesin şekilde çözülmesi amaçlanır. Arabuluculuk iki farklı şekildedir.

Zorunlu arabuluculuk, bazı uyuşmazlıklarda arabulucuya gitme durumu mecburidir. Ticari davalar ve iş davaları zorunlu arabuluculuğa dâhildir. Böylelikle mahkeme yoluna başvurmaya gerek olmaz.

İhtiyari arabuluculuk ise gitme zorunluluğu olmadığı halde tarafların kendi isteğiyle dava açmaya gerek duyulmadan uyuşmazlığın çözümü için arabulucuya başvurdukları yöntemdir. Taraflar her türlü özel hukuk anlaşmazlığında, isteğe bağlı bir şekilde arabuluculuğa başvurabilir.

Gerek duyulduğunda Bursa en iyi avukat arabuluculuk desteği alınabilir. Her iki taraf için de mahkemeye başvurmaktan daha kısa bir çözüm yolu olmuş olur.

Arabulucu Kimdir ve Nasıl Olunur?

Arabulucu olabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu ve meslekte en az beş yıllık bir deneyim sahibi olmak gerekiyor. Ayrıca arabuluculuk, iletişim ve görüşme teknikleri konusunda belirli bir uzmanlık eğitimi almak gerekiyor.

Arabulucular, hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra iletişim teknikleri, müzakere, davranış psikolojisi gibi konularda da mesleki eğitim alır. Arabuluculuk sınavına girerek belirli bir başarı puanı almaları gerekir. Daha sonra ise arabuluculuk listesine kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Adalet Bakanlığı tarafından tutulan arabuluculuk listesine kayıtlı kişiler arabuluculuk yapma hakkına sahiptir. Gerek duyulduğunda Bursa avukat yardımı alınabilir

Arabuluculuğa Neden Başvurulur?

Arabuluculuk, günümüzde özellikle zorunlu durumlarda başvurulan bir durumdur. Giderek artan nüfusun sonucu olarak anlaşmazlıklar sıkça yaşanıyor. Bu yüzden ticari ve iş davalarında ya da özel hukuk davalarında sorunlar yaşanabiliyor. Fakat taraflar bazı durumlarda mahkeme yoluna gitmek istemeyebilir. Böyle durumlarda arabuluculuk yöntemi iki taraf için de sağlıklı bir yöntem olur. Bu yüzden taraflar bazen zorunlu durumlarda bazen de kendi istekleri ile arabuluculuk yöntemine başvurur.

Gerekli görülen durumlarda Bursa icra avukatı da maddi anlaşmazlık konularında yardımcı olur.

Arabuluculuk yöntemi ile dostane yollardan gerekli sorun kesin şekilde çözülür. Arabuluculukta ki bir diğer amaç mahkemeler üzerindeki yükün hafiflemesidir. Bu yüzden arabuluculuk günümüzde yaygın bir yöntemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir