Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etme – Adli Yardım

Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etme – Adli Yardım

Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etme – Adli Yardım

Ülkemizde avukat tutabilecek parası olmayanlar barodan ücretsiz olarak avukat talep edebilme hakkına sahiptir. Ancak kişinin bu talebi gerçekleştirmeden önce avukat tutabilecek parasının olmadığına dair belirli şartları karşılaması gerekmektedir. Yani her isteyen vatandaş barodan ücretsiz olarak avukat talep edebilme hakkına sahip değildir. Bu dava Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerindeyse kişi ilgili davanın görüleceği adliyeye giderek ücretsiz olarak avukat talep edebilme hakkında sahiptir. Ülkemizde davanın seyri ve türü ne olursa olsun tüm hukuki işlemler bir avukat ile temsil edilmek zorundadır. Kişinin maddi durumu avukat tutabilecek kadar iyi değilse bunu belgelendirmesi şartıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından kendisine bir avukat tayin edilir.


Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etme Şartları

  1. Fakirlik belgesi.
  2. Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  3. Dava için gerekli belgelerin fotokopisi
  4. İkametgâh belgesi
    Bu 4 belge kişinin barodan avukat talep edebilmesi için yeterlidir. 1. Maddede belirtilen fakirlik belgesi belki de kişiyi en çok uğraştıran süreçtir. Bu belgeyi alabilmek için ilgili kişi tüm bankaları ve PTT’ye giderek orada hesabının olmadığına dair ve hesabı varsa hesabında para bulunmadığına dair yazılı ve ıslak imzalı bir onay almak zorundadır. Bu tek bir belgede olmak zorundadır. Yani kişi kendisine verilen belgede tüm bankalar ve PTT’nin adı yazmaktadır. O da bu belge ve kimliği ile giderek ilgili bankadan ya da PTT’den hesabı bulunmadığına dair ya da hesabı varsa içerisinde para olmadığına dair yazılı bir belge almalıdır. Eğer hesapta para varsa ya da kişi bu bankadan bir yardım alıyorsa ilgili kuruluş tarafından bu da yazılır. Bu kişinin barodan avukat talep edilmesi önünde herhangi bir engel değildir. Diğer belgeler zaten e devletten ya da kişinin kolayca edinebileceği belgeler olduğundan bu belgelerin tamamlanması akabinde ilgili kişi barodan avukat talep edebilmektedir. Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etme Şartları oldukça az ve basittir. Kişinin bu işlemi yaparken herhangi bir ödeme yapması da gerekmemektedir.
    Ücretsiz Avukat Talep Etme Nereden Yapılır Kişi avukat tutamayacağı durumlarda barodan avukat talep edebilmektedir. Bu durumda avukat talep etmek için bulunduğu şehirdeki baroya bağlı Adli Yardım Bürosu’na gitmesi gerekmektedir.
    • Bu durumda kişiyi yapması gereken işlemler hakkında en ince ayrıntısına kadar bilgilendirmektedir. Ancak hala aklına takılan soruları bulunan kişiler avukat büromuzdan da yardım talebinde bulunabilirler. Adli Yardım Bürosu, size toplamanız gereken belgeleri belirtecektir. Bu belgeleri toplamanız akabinde ise devlet tarafından size ücretsiz olarak bir avukat atanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir